Vad är bröstcancer?

Bröstcancer är en elakartad (malign) tumör i bröstet. Det finns olika typer av cancertumörer i bröstet. En del växer långsamt, andra växer snabbt.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Cirka 9 000 drabbas årligen i Sverige. Melan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Du kan inte själv ha orsakat sjukdomen, du har inte blivit smittad och du kan inte smitta andra.

Symptom

Olika symptom kan vara tecken på bröstcancer. Knöl i bröstet, knöl i armhålan, indragning av bröstvårta eller hud, hudrodnad och så kallad apelsinhud, allmän förstoring och ökad fasthet av bröstet, sår på huden över bröstet eller vårteksem.

Blir man bra igen?

Numera botas allt fler från bröstcancer. Det beror framförallt på att allt fler fall upptäcks tidigt samt på nya och bättre behandlingsmöjligheter. Cancer är en individuell sjukdom. Det som gäller för andra behöver inte gälla för dig.

När du funderar över dina förutsättningar att bli botad, jämför då inte med andra kvinnor som har bröstcancer. Läkaren kan ge närmare information om just dina förutsättningar.

 

Varför just jag?

Frågan ställs av de flesta kvinnor som drabbas av bröstcancer.