Öppet Hus

Café Pärlan Helsingborg, träffar kl 18-20 i vår fina källarlokal på Dunkärrsgatan 2, Ramlösa, ingång från innergården. (hiss finns)

De Öppna Husen eller som vi också kallar det, Café Pärlan, har vi i ojämna veckor och på olika dagar, enlig rullande schema, för att alla ska ha möjlighet att kunna komma på en träff hos oss någongång.

Nu är vi i full gång med våra öppna hus och träffas enligt följande;

on 14/2 Denna kväll, tillika "Alla Hjärtans dag" ses vi över en gofika och pratar om allt möjligt och har det trivsamt.

to 1/3 Maria Carmen besöker Pärlan o pratar om Lymfterapi. Hon återkommer sen vid en annan träff o berättar hur du kan underlätta för dig själv om du har lymfödem. Återkommer med datum för detta

må 12/3

ti 27/3

on 11/4

to 26/4

må 7/5

ti 22/5

må 4/6 Traditionell sommaravslutning med picknick för alla pärlor och diamanter. Vi träffas kl 18 i parken framför Ramlösa Brunnshotell. Medtag egen mat/fika.

Det kommer att vara bli fler aktiviteter under våren så datumen kommer att fyllas på efterhand, så håll utkik!

På årets två första träffar fortsatte vi med vårt Hälsotema "Hur hittar jag mitt bästa jag?"

Vi fick besök av Marika Jonmar från Ninfea Ledarskapsutbildning som berättade om olika personligheter, styrkor och svagheter och hur vi bäst kan möta varandra. Väldigt intressanta kvällar! Missade du dem eller vill veta lite mer kan du läsa mer om Marika o hennes kollega på www.Ninfea.se eller läsa boken "Omgiven av idioter, hur man förstår dem som inte går att förstå" av Thomas Eriksson

Några aktiviteter från förra terminen

Ingela Bruke är massör och avslappningslärare, hon besökte Pärlan och berättade bl.a. om den praktik hon drev, i Vancouver i Kanada i 16 år, i syftet att skapa bättre förutsättningar för att helas/läkas efter en cancerbehandling. 

 Psykolog Patrik Göransson Helsingborgs lasarett.

Hur reagerar vi psykiskt när vi eller en närstående får en cancerdiagnos? Patrik jobbar med cancerrehabilitering på Helsingborgs Lasarett.

Patrik höll en mycket intressant föreläsning om både psykisk, fysisk, social och exestensiell ohälsa som kan drabba den som får en cancerdiagnos och dem som finns i dess närhet. Att det är viktigt inom vården att fånga upp vilka behov som finns runt patienten redan i diagnosläget.

Många klarar sig genom behandlingarna mer eller mindre "tilltufsade"men när själen efteråt ska hinna fatt och förstå vad man varit med om, så är det väldigt lätt att hamna i nedstämdhet och tom. depression. Alternativt avlider den sjuke/sjuka och de anhöriga ska klara av att leva vidare. Mycket kan vi förtränga men inte själen, vad den varit med om och de rädslor som förknippas med alla händelser måste vi lära oss att hantera och det finns hjälp att få med detta. Numera finns det ett Cancerrehabiliteringsteam på Helsingborgs lasarett som alla har rätt att söka hjälp hos. Patrik är även medförfattare till boken "Den ofrivillige resenären", boken handlar om en cancerresa och beskriver bra och sakligt vad som händer på denna oönskade färd. I boken finns även många bra tips på kontakter inom vården mm. som man kan ha nytta av. Den finns att få gratis på sjukhuset eller hos oss i Pärlan.

En efterföljande bok är på gång som mer kommer handla om hur man hittar tillbaka till vardagen igen.

 Eva Mossberg, sexolog på Cancerrehabiliteringen på Helsingborgs Lasarett.

Eva pratade bla. om hur svårt det kan vara att hitta lusten igen efter en cancerdiagnos. När man förändrats kroppslig och en massa tankar maler i huvudet kan det vara svårt att hitta tillbaka till sin sexualitet och att samlivet "ska" fungera igen. Hon gav tips och råd på olika hjälpmedel mm.

Café Pärlan Landskrona har vi tyvärr fått lägga på is så länge pga att vi inte hittat någon som vill hålla i träffarna. Men alla är varmt välkomna till våra träffar i Helsingborg

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 För Diamantträffarna se fliken Unga kvinnor !