Aktuellt

 

Julmys

Nu är det dags att komma samman för lite julmys!
I år satsar vi på att ha en fikabuffé med tid för småprat och umgänge i avslappnad atmosfär hos Mimmis Gjuteri, Café & Bar.


Det kommer att serveras glögg (alkohol, samt alkoholfri), morotskaka med saffran creme
cheese, varm choklad, nötter, choklad, maräng, ädelost, clementin, fudge,
lussebullar/kanelbullar, kladdkaka med saffransgrädde, pepparkakor, småkakor, knäck,
ischoklad, ingefärsshot, kaffe/te.
Visst låter det lockande? Anmäl dig senast 24/11.


Pris
50 kr / person
När
30 november 2017, kl 18.30 - 21.00
Var
Mimmis Gjuteri, Café och Bar
Mimmi Ekholmsplats 9

Uppge ev matallergi vid anmälan!

Färdmedel

Buss linje 9 går mellan Bergsbrunna-Resecentrum-Mimmi Ekholmsplats.
För er med bil är det gatuparkering som gäller.

Anmälan och betalning

Via mail: bcf.uppsala@hotmail.com - betalning på plats till föreningen

Via tele: Lena Lundgren 0739 22 87 02 - betalning på plats till föreningen
Via Swish: 123 043 80 93 - namn måste uppges vid svish för att anmälan ska vara giltig
Välkommen till en myskväll med lite julkänsla ,
Önskar
Styrelsen i BCF Kungsängsliljan


 

#HappyTalks

Välkommen till den rosa månadens #HappyTalks - frukost och föreläsning hos oss på Park Inn by Radisson Uppsala 😃💬

Till ära av den internationella bröstcancermånaden har vi bjudit in Lisa Thörn, ordförande för Bröstcancerföreningen Uppsala Län. Hon kommer prata om sin egen kamp mot bröstcancer och även ge oss tips på hur vi själva kan hålla koll - var med när vi klämmer och känner på detta viktiga ämne.

➡️ När: Fredag 20 okt. Som vanligt bjuder vi på frukost från 7.00 som kan avnjutas i samband med föreläsningen som börjar 7.30 - 8.00. 

➡️ Var: Park Inn by Radisson Uppsala, Storgatan 30, konferensplanet

➡️ OSA senast måndag 16 okt, genom att tacka ja i eventet eller maila maria.lundgren@radissonblu.com.

Varmt välkommen! 

🎀 Den rosa månaden 🎀
Oktober - den internationella bröstcancermånaden med informationsinsatser för att sätta fokus på bröstcancer, öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen samt samla in pengar till forskning och till stöd för verksamhet för bröstcancerbehandlade. Klicka på länken för att läsa mer:https://goo.gl/DwpH8s


Rosa månaden på Itrim

  • Lördagen den 7/10 kl. 11.00 kör vi ett rosa ”Itrim i parken pass”. Genom att skänka 20 kr till Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan i receptionen har du din plats säkrad. Vänner och familj är självklart välkomna att göra det samma! Vi samlas på centret. Dresscode:Think pink!
  • Crosstrainer of hope! Onsdag den 18/10 kommer crosstrainern gå varm i receptionen från kl. 7.00 till kl. 21.00 för att visa på engagemang och stöd för alla kvinnor som är drabbade av den vanligaste cancerformen bland kvinnor -bröstcancer. Här har du möjlighet att bidra med 30 min på crosstrainern. Säkrar din plats genom att skänka 20 kr till Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan i receptionen. Blir det tomma luckor kör personalen!  
  • Kostföreläsning med dietist Jenny! Måndagen den 16/10 kl. 18.30 kommer vår hälsocoach Jenny hålla en föreläsning om vilken typ av mat vi ska se till att äta för att minska risken för cancersjukdom. En representant från Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan kommer även finnas på plats för att svara på frågor. Skänk 50 kr till bröstcancerföreningen Kungsängsliljan i receptionen och få din plats säkrad. Först till kvarn!
  • Vid köp av alla rosa Itrimprodukter under hela oktober går 5 kr oavkortat till bröstcancerföreningen Kungsängsliljan.
  • Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan kommer ha ett bord stående i receptionen hela månaden. Här kan du köpa olika produkter/varor där pengarna går oavkortat till dem.
Alla bidrag/köp till Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan går att betala med kontant eller swish i receptionen.
 
Se mer på www.itrim.se/uppsala

Breast Reconstruction Awareness Day

Ett internationellt initiativ för att sprida kunskap om bröstcancer och bröstrekonstruktion.


Inspirationskväll för patienter och anhöriga

Alla patienter som har cancer, och deras anhöriga, ska känna till möjligheterna att genom egna insatser underlätta tillfrisknandet och stärka den egna livskvalitén. Därför bjuder Akademiska sjukhuset i samarbete med Kultur och bildning, Region Uppsala, in patienter och anhöriga till tre inspirationskvällar med olika teman. Målet är att ge grundläggande och praktiskt tillämpbara kunskaper om cancerrehabiliterande egenvård. Fokus är psykiska/sociala, fysiska och existentiella rehabiliteringsbehov. Utbildningsdagarna hålls i grupp där korta föreläsningar kombineras med arbete i ”bikupor”, diskussioner och övningar. Musik kommer att ingå som både praktiskt och kulturellt inslag vid de här kvällsaktiviteterna. Mat och dryck erbjuds och serveras till självkostnadspris.

De kvällar som är aktuella är: 11/5, 21/9 och 23/11

Programmet den 11:e maj ser ut så här:

• Välkomna & inledning 18.00 – 18.15 Fatane Salehi
• Konst 18.15 – 18.30 Daniel Werkmäster
• Levnadsvanor 18.30 – 18.50 Karin Samuelson
• Medicinsk yoga 18.50 – 19.10 Göran Boll
• Paus 19.10 och därefter;
• Samtal i mindre grupper
• Avslutande musik med Håkan Jansson och kollega/kollegor

Montrar med information från olika cancerföreningar, Försäkringskassan, m fl inklusive kontaktinformation, finns tillgängliga under hela kvällen och i nära anslutning till aktiviteterna i övrigt.

Första tillfället: 2017-05-11
Plats: Cajsas kök, slottet
Tid: 18.00 till cirka 20.00
Anmälan senast 10/5 till: fatane.salehi@akademiska.se, telefon: 070-6110123 

Här kan du läsa mer.


Rehabträning i grupp för cancerdrabbade

Erbjudande om rehabträning i grupp för cancerdrabbade har kommit in till föreningen. För mer information, se http://www.rehabresurs.se/traningsverksamhet-ovre-slotts/.

Bokutlåning

Det finns möjlighet att via föreningen låna böcker relaterade till bröstcancer. En förteckning över de böcker som finns att låna hittar du här. Böckerna finns i vår lokal på Sensus (Västra Ågatan 16), och för att låna kontaktar du Lena Matsson via e-post (lena.karin.matsson@gmail.com) eller per telefon (070-798 33 95).


Mammografin i ny regi

Uppsala läns landstring har tidigare haft kontrakt med bland andra Unilabs och Curato, om att sköta mammografin i Uppsala län. Nu har landstinget skrivet ett avtal med en ny aktör som heter Aleris Röntgen Sammariterhemmet. Tidigare personal kommer att fortsätta sitt arbete i den nya regin. Allt kommer att fortsätta som vanligt för oss som blir kallade till mammografin, men det kommer att stå Aleris på våra kallelser.


Träning på Kraftkällan

Vi har möjlighet att gå på Kraftkällan och träna till ett förmånligt pris mot uppvisande av ett medlemskort som vi får köpa i receptionen hos HSO för 20:-/kalenderår. Därefter kan vi gå och träna för en billigare penning, förmiddagskort 195:- då man tränar mellan 05.00-14.00, eller obegränsade tider 05-00-23.00 för 300:-. Därtill kommer en medlemsavgift på 400:- (endast för nytecknade).


Debatt om orättvisor inom bröstcancerkirurgin

I en debattartikel i Dagens Medicin belyser BRO tillsammans med två bröstkirurger de orimliga orättvisorna i bröstcancerkirurgin i olika delar av landet. Specifikt diskuteras möjligheten för kvinnor att få bröstbevarande kirugi i samband med borttagandet av tumören. Läs hela artikeln här. Artikeln resulterade även i debatt i SVT:s Gomorron Sverige, se klippet här.


Akademiska sjukhuset samlar all bröstcancervård

Akademiska sjukhuset samlar all bröstcancervård på Samariterhemmet. Tanken är att det samlade omhändertagandet ska förbättra vården av kvinnor med bröstcancer.

Under 2015 öppnade en öppen bröstmottagning på Samariterhemmet, i anslutning till mammografin. Nu ska hela bröstmottagningen och -kirurgin flytta dit.

– Detta kommer att möjliggöra ett närmare samarbete mellan mammografiläkare och kirurger. Det ger möjlighet till mer precisa och detaljerade operationsförberedelser, vilket gör att kirurgerna inte behöver operera bort mer än det som är absolut nödvändigt. Dessutom slipper våra patienter åka mellan Samariterhemmet och Akademiska sjukhusets kärnområde i samband med undersökning och operation, säger Fredrik Wärnberg, överläkare och ansvarig för bröstcancerkirurgi på Akademiska i ett pressmeddelande.

Kvinnor som känner en knöl i bröstet kan nu själva ringa till en bröstsjuksköterska för råd, undersökning och bokning av mammografi, utan remiss från husläkare.

Läs nyhetsartikeln här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/akademiska-samlar-all-brostcancervard