Aktiviteter

Välkommen till Bcf Pärlan´s hemsida!

Nedan ser du när vi har träffar och lite annat som händer i Pärlan under våren. Om du klickar på varje aktivitet som du hittar till höger på sidan så får du fram datum mm. för respektive aktivitet.

 

Café Pärlan (öppet hus) kl. 18-20 varannan vecka.

Ojämna veckor och på olika dagar för att alla ska ha möjlighet att kunna komma på en träff hos oss någongång. Du behöver inte vara medlem för att komma på våra träffar. Även på temakvällarna är du välkommen. Även den som har har en annan cancerdiagnos och befinner sig mitt i livet är välkommen.

Ingen föranmälan behövs, men är du ny så får du gärna ringa oss innan. Ibland känns det tryggare att ha pratat med någon av oss innan du kommer på första träffen. Kontaktpersonsansvarig Lone Lindberg tel: 070-659 21 24 eller lone@bcfparlan.se

Vi träffas i vår fina föreningslokal på Dunkärrsgatan 2, Ramlösa. Lokalen ligger i källarplan och hiss finns. Det finns en stor parkering intill huset. Lokalen ligger ca 10 minuters gångväg från Ramlösa station. Även stadsbuss nr 2 går hit, avstigning vid Wallisgatan och sen får man gå tillbaka en liten bit mot järnvägshållet.

.................................................................................................................................

Unga Kvinnor-Diamanterna- 1 gång i månaden, drop in mellan kl 18.30-21 

Gruppen riktar sig till kvinnor under, och i närheten av, 50 år eller till dig som har barn under 18. Vi träffas en gång i månaden. Alla aktiviteter som du finner under fliken #Aktiviteter", gäller även för Diamantgruppen. Du behöver inte vara medlem för att komma på träffarna.

Vi träffas i lokalen på Dunkärrsgatan 2, Ramlösa. Läs mer under Öppet hus ovan. Hör gärna av er till Anna-Carin Lööw om du undrar över något, 0705-98 39 45 eller  diamanterna@bcfparlan.se.

Bra att veta!!

Vi vill även detta år förtydliga att Café Pärlan är öppet för alla,  både äldre och yngre bröstcancerdrabbade kvinnor. Vi har alla våra egna erfarenheter som vi kan dela med oss, likväl som att vi kan inge hopp för den som tvivlar på att den ska orka med sin behandling. Vi har en otrolig kunskapsbank tillsammans och i Pärlan finns ju allt från nydiagnostiserade till de som varit färdigbehandlade sen flera år tillbaka. Detta är något viktigt att ta fasta på tycker vi i styrelsen och vill gärna försöka sprida detta utanför vår verksamhet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vår medverkan på onkologen är fortfarande pausad men vi hoppas kunna återuppta denna vid något tillfälle framöver.

.................................................................................................................................

SAMARBETEN OCH SAMVERKAN MED SJUKVÅRDEN

 Till varje nydiagnostiserad kvinna/man skänker Bcf Pärlan en fin tygpåse fylld med trevliga produkter samt bokmärke, påsen är sydd av kvinnorna i syateljén på Yallatrappan, Rosengård. Denna present har blivit uppmärksammad och är mycket omtyckt. 

Susanne har de senaste åren varit involverad i Enheten för Strategisk Kvalitetsutvecklings förbättringsarbete. Engagemanget med förbättringsarbetet inom Palliativvården i Region Skåne avslutades under 2015. Under senare delen av 2015 påbörjades ett nytt förbättringsarbete med standardiserade vårdförlopp. Detta fortsätter under 2016. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Namnbyte

Vår huvudorganisation BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation) byter from. januari 2018 namn till Bröstcancerförbundet. Pärlans logga kommer att försvinna och istället ska Sveriges lokala bröstcancerföreningar ha det rosa bandet som gemensam logga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Vår" Susanne har blivit ordförande på Bröstcancerförbundet

Elizabeth Bergsten Nordström har med varm hand lämnat över ordförandeklubban till tillträdande ordförande, Susanne Dieroff Hay.

Susanne Dieroff Hay har valts till ny ordförande för Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO. Därmed är det dags att tacka Elizabeth Bergsten Nordström för nio fantastiska år som engagerad i BRO, de senaste sex åren som ordförande.

Susanne Dieroff Hay tillträdde den 1 januari 2018. Susanne, som gick BROs stödpersonsutbildning 2010, blev ledamot i bröstcancerföreningen Pärlan Helsingborg/Landskronas styrelse 2011 och var ordförande i densamma under 2012-2016.

Sedan 2016 har Susanne varit verksam i BROs styrelse.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Medlemsavgift 2018

 Vid årsmötet 2017 beslutades om en medlemsavgift på 250 kr för 2018.

Stödmedlemmar och familjemedlemmar betalar fortsatt 200 kr.

Sista betalningsdag 30 april 2018.

Pärlans bankgiro: 5900-7799.

Swish nr: 123 048 2364.

Kom ihåg att alltid skriva in ert namn och vad det är ni betalar för

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Intressanta aktiviteter under våren

21 Mars blir det en Infokväll och personlig service hos Gruvtorgets parfymeri och Underbara Under. Kom och upplev hur du kan få till vardags sminkningen, dofta gott och ha härliga underkläder anpassade för oss.

Samling kl. 18 på Storgatan 54 i Höganäs.

Anmäl er till Birgitta Wittström på telefon 070-5533684 eller mail birgitta@bcfparlan.se senast den 19 mars.

 

9 April skall vi åter ta en tur till Ullared med Bodil och Sandra

Anmäl er till Bodil Persson på telefon 0708-380834 eller mail bodil@bcfpärlan.se senast den 27 mars. Det körs i 2 bilar och har 8 platser, först till kvarn gäller.

Det kostar 100 kr/pers

Samling kl. 9.30 vid Pärlans lokal

 

OBS! INSTÄLLT: 19 April skall vi på studiebesök till ICA Storlager på Långeberga, Helsingborg.

Samling kl. 17.15 vid ICA’s entré. Var ute i god tid om du skall parkera bilen.

Anmäl er till Bodil Persson på telefon 0708-380834 eller mail bodil@bcfpärlan.se senast den 11 april.

Krav från ICA är att ni är friska och varmt klädda (mössa och vantar) för det är iskallt när man rör sig genom kyllagret.

 

Vårutflykt till Österlen

I år har vi planerat en utflykt till vackra Brösarps Backar och Österlen. Har vi tur kan vi njuta av gullvivor och blommande fruktträd. Vi samlas vid Pärlans lokal på Dunkärrsgatan kl 9.00 på lördagen den 26 maj. Kom i tid för bussen avgår kl. 9.15. Lunch äter vi på Brösarps Gästgifveri, där det serveras Skånsk äggakaka med fläsk. Fikar gör vi i Glemmingebro på Olof Viktors och vi planerar även flera stopp beroende på hur mycket tid vi får över. Vi beräknas vara hemma ca kl. 18.00. ALLT ÄR GRATIS, INGA KOSTNADER ALLS.

Detta är en gåva till våra medlemmar från Caroline Olsson som samlat in 10.000 kr genom att tillverka armband och sälja. Bussresan har hon också ordnat inkluderat chaufför.

Anmäl dig senast den 26 april till Lone Linberg på 0706-59 21 24. Betala sen in 100 kr på BG 5900-7799 eller via Swish 1230482364. Det är viktigt att du skriver ditt namn och Österlen på inbetalningen. Pengarna får du tillbaka på hemvägen.

FÖRST TILL KVARN. Finns det platser över kommer nära och kära att kunna följa med till ett självkostnads pris för mat och fika.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Intervju med Caroline Olsson av Sofia Jagrell

Nu har jag äntligen fått träffa Caroline Olsson!

En tuff mamma på 25 år med ett stort hjärta. Caroline har två år i rad samlat in pengar till vår Bröstcancerförening Pärlan i Helsingborg. 2016 överlämnades 4500 kr och i år hade Caroline haft både tid och ork att samla in hela 10 000 kr till oss genom försäljning av smycken, bland annat via en hemsida hon har på Facebook. Men hon nöjde sig inte enbart med detta utan ordnade dessutom gratis buss, chaufför och bensinpengar öronmärkta för en utflykt för Pärlans medlemmar.

Så klart blev jag nyfiken på vem denna tjej är och vad som inspirerat henne till allt detta, så vi bokade in en träff med fika på stan.

Det första Caroline säger när vi börjar prata är att det inte bara är hon som har gjort detta. Caroline är noga med att påpeka att det är de som köper armbanden, halsbanden och halsbandsberlockerna som bidrar med pengarna. Men detta till trots så är det ju inte bara en fråga om att sälja dessa via Facebook, diverse köp- och säljsidor samt via kontakter. De ska ju införskaffas, marknadsföras, paketeras och distribueras. Dessutom behövs förpackningsmaterial. När Caroline börjar berätta att 200 st. armband sålde slut på 15 dagar förstår jag att det blev bråda dagar. Kunderna kom från hela Sverige och det enda Caroline har betänkligheter var att hon kanske skulle hinna införskaffa flera.

Det är dock inte bara Pärlan som fått hjälp av Caroline. För några år sen då hon blev mamma bestämde hon sig för att samla in nya leksaker till barnavdelningen på Helsingborgs lasarett. Därefter blev det barnakuten som fick ta emot gåvor. Vad många kanske inte vet är att det var Caroline som 2016 startade upp Julhjälpen (som finns över hela Sverige) i Helsingborg, som idag har 760 medlemmar. I år har hon dock stått tillbaka lite enligt henne själv. Men jag såg i Helsingborgs Dagblad att hon hjälpt till även denna jul.

Arbetet som vägvakt ger långa arbetsdagar och hon vill också hinna med sin lilla familj bestående av sambo, 3-åring och en hund. Jobbet som vägvakt är både tufft och farligt. Denna driftiga tjej fick Lokaltidningen att sommaren 2017 göra ett reportage om deras arbetsmiljö. Säkerheten för mig och mina kollegor är viktig, säger hon. Sen berättar hon om omdömeslösa bilförare som inte saktar ner vid vägarbeten och som dessutom är oförskämda.

Vad är det då som inspirerar Caroline till att hjälpa andra undrar jag? Barndomen var "ett vanligt Svensson-liv" men när Caroline var 7 år fick hennes mamma cancer. Detta är dock inget hon kommer ihåg. Hon var en "sprallig och glad, lite av en pojkflicka" när hon växte upp. Tävlade i motocross, simning och bowling. för tävlingsinriktad, "har jag ett mål ska jag klara det". Hon är inte rädd för utmaningar, "man gör en sak och går hela vägen". Att det blev just Pärlan som fått ta emot hjälp från Caroline är för att hon älskar att hjälpa till med just detta då "Cancer står oss väldigt nära och har några som blivit drabbade inom släkten. Bland annat min mormor som är medlem i Pärlan".

På min fråga om Caroline har några förebilder så funderar hon ett tag men kan inte komma på någon. Istället hoppas hon på att få någon annan att börja med det hon gör. Jag förstår att hon tycker om att glädja andra människor.

Vad har då Caroline för framtidsplaner? För egen del hoppas hon på ett dagtidsjobb. Det skall vara socialt och gärna inkludera något med barn. Hon har även ett projekt på gång som inkluderar Pärlan som än så länge är i inledningsstadiet. Det är med spänning jag ser fram emot att få höra mer om detta vid ett senare tillfälle.

Efter ett mycket givande samtal är det dags för Caroline att bege sig hemåt till sambo, barn och hunden Clara. Det blev inte mycket sömn inatt då 3-åringen varit sjuk. Detta säger mycket om Caroline tycker jag. Trots att hon måste varit mycket trött efter nattvak har hon inte haft en tanke på att ställa in vårt möte.

 Jag hoppas att Carolines drömmar slår in. Hon är verkligen en tuff tjej med ett stort hjärta. Det är nog så att Caroline själv inspirerar andra och hon kommer säkerligen bli någons förebild om hon inte redan är det. Vi i Pärlans styrelse är mycket glada och tacksamma för allt Caroline gjort för oss, också lite imponerade av vad denna tjej redan Åstadkommit.

Tack Caroline!

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vad gjorde vi under 2017?

Mer info kommer snart

Vid "pennan" Anna-Carin Lööw